Wat zijn de beste Argentijnse rode wijnen?
U bevindt zich in Argentinië, het meest Italiaanse land van Zuid-Amerika. Het is geen toeval dat het land van de tango en de Malbec de vijfde grootste wijnproducent ter wereld is!
Dankzij de aanwezigheid van de Andes en de oceaanstromingen beschikt Argentinië over enkele van de hoogst gelegen wijngaarden ter wereld, in sommige gevallen meer dan 2000 meter hoog, waar rode wijnen met een grote frisheid worden geproduceerd.
De beste en meest evenwichtige rode wijnen komen namelijk uit regio's waar het temperatuurverschil minder groot is, zoals de Tupungato-vallei. Als we het echter hebben over de Argentijnse regio die als referentiepunt in het land kan worden genomen, dan is dat ongetwijfeld het gebied rond Mendoza, waar al wijn werd geproduceerd vóór de wijnboom van het land aan het einde van de 19e eeuw. Mendoza alleen al is goed voor 70% van de totale wijnproductie van Argentinië, vooral rode wijnen. Andere belangrijke gebieden voor rode wijnen zijn Jujuy en Catamarca.
De belangrijkste Argentijnse rode wijnen en hun kenmerken
De eerste druivensoort die in je opkomt is ongetwijfeld Malbec, toch?
Welnu, we hebben goed nieuws: Argentinië heeft veel meer te bieden dan alleen zijn vlaggenschipwijn. Laten we eens kijken naar de belangrijkste soorten Argentijnse rode wijnen:
-Malbec: zoals gezegd is dit de symbolische druivensoort, die volle, kruidige nectars van ongelooflijke waarde voortbrengt uit Mendoza.
-Cabernet Sauvignon: uit koele regio's, produceert deze druivensoort gestructureerde rode wijnen met aroma's van bos en kreupelhout.
-Bonarda: een druivensoort die in het begin van de 20e eeuw door Italiaanse migranten werd meegebracht, krachtig en intens fruitig, heeft een tweede thuis gevonden in de Andes. Perfect bij gegrild vlees.
-Merlot: zachte en zijdezachte versies van druiven die op grote hoogte in de Andes worden geteeld.
-Tempranillo: de beste wijnen komen van het Cafayate-plateau, kruidige rode wijnen met een grote complexiteit.
-Blends van rode druivensoorten: innovatieve blends van druivensoorten die unieke terroirs versterken. We kunnen niet voorbijgaan aan het zeer succesvolle experiment van Masi, Corbec, een blend van Venetiaanse Corvina en Argentijnse Malbec!
Wat past er bij de beste Argentijnse rode wijnen?
Dit zijn wijnen uit de Nieuwe Wereld met een sterk karakter, dus we raden aan ze te combineren met rood vlees, vooral gegrild, en smaakvolle kazen.