ABERLOUR
Whisky is een van de bekendste en meest gedronken sterke dranken ter wereld, waarvan de oorsprong teruggaat tot Schotland en Ierland. Dit zijn twee landen waar de teelt van granen, waaruit whisky wordt gefermenteerd, ooit wijdverbreid was, en samen met andere aanwijzingen en bewijzen lijkt er geen twijfel over te bestaan dat deze nectar zijn oorsprong vindt in deze streken.
In Schotland in het bijzonder is er onder de vele producenten één die kan bogen op een geschiedenis die gehuld is in mysterie en legendes: Aberlour, een distilleerderij die vernoemd is naar de plaats waar ze gevestigd is. Het is een bijzondere plek, waar een rivier stroomt waarvan het water door de oude Keltische bevolking die er woonde als geneeskrachtig werd beschouwd. Het waren namelijk de Kelten die dit water voor het eerst gebruikten om de alcohol te distilleren die nodig was voor het maken van geneeskrachtige elixers voor zieken.
De distilleerderij werd in 1879 opgericht door James Fleming. James zorgde voor elk detail van het gebouw, met de wens om iets unieks te creëren waar de best mogelijke whisky kon worden geproduceerd. James stierf in 1895 en vanaf dat moment kwam Aberlour in handen van verschillende bedrijven, totdat het in 1975 werd gekocht door de grote Pernod Ricard-groep.
Sindsdien zijn er veel verbeteringen aangebracht aan de gebouwen en machines, waarbij gebruik is gemaakt van nieuwe technologieën die uitgaan van respect voor de geschiedenis en gericht zijn op de toekomst. Aberlour produceert zes labels, met verschillende rijpingstijden variërend van minimaal 12 jaar tot maximaal 18 jaar. Sommige whisky's rijpen ook in de beroemde “Sherry casks”, vaten waarin voorheen de kostbare Portugese versterkte wijn werd bewaard. Een speciale vermelding verdient “A'Bunadh” – een woord dat “origineel” betekent in het Gaelic – geproduceerd als eerbetoon aan de oprichter Fleming, gedistilleerd zonder koude filtratie of andere moderne processen, maar uitsluitend volgens de oudste lokale tradities.
Geen producten gevonden