Gratis verzending meer dan 149€
Gratis verzending meer dan 149€
Gratis verzending meer dan 149€
Gratis verzending meer dan 149€
Untitled-1

En Primeur Wijnen

En Primeur Wijnen

WAT ZIJN EN PRIMEUR WIJN

Onder de naam En Primeur worden bepaalde heerlijke wijnen geïdentificeerd die typisch zijn voor het Bordeauxgebied en die kunnen worden gekocht lang voordat ze gedronken kunnen worden. Op een bepaald moment in het jaar, rond april, wordt de wijn door wijnexperts rechtstreeks uit de vaten geproefd terwijl hij nog rijpt en de rijping in vaten van de Bordeaux cuvées gaat dan ongeveer twee jaar door.

De wijnhuizen bieden dan de mogelijkheid om de wijn te kopen in de lente na de oogst, om hem vervolgens te bottelen en fysiek beschikbaar te maken na 18-24 maanden, wanneer de zogenaamde élevage in vaten is voltooid.

De Château's beslissen zelf wanneer ze hun labels uitbrengen door dit heel vroeg door te geven aan het verkoopnetwerk, dat er dan klaar voor moet zijn. Een andere belangrijke variabele is de prijs, die elk jaar verandert afhankelijk van bepaalde factoren zoals de kwaliteit van het wijnjaar of de geproduceerde volumes.

Wijnliefhebbers en -verzamelaars kijken uit naar dit moment: naast het feit dat een En Primeur-wijn vaak in zeer korte tijd is uitverkocht, betekent de aankoop ervan vandaag een echte investering voor de toekomst in de vorm van wederverkoop van dezelfde wijnen die hun waarde na verloop van tijd en wanneer ze klaar zijn, vermenigvuldigen.

En Primeur werd meer dan 200 jaar geleden in het leven geroepen door Engelse kooplieden die gepassioneerd waren door de wijnen van Bordeaux en staat nu al zo'n 40 jaar ook open voor particulieren.

Het is een geschiedenis vol kronkels, waarin meerdere keren het risico bestond dat er geen toegang zou zijn tot Bordeaux-wijnen zoals we die nu kennen. We moeten niet vergeten dat 1900 niet gunstig was voor de Franse wijngaarden.

Eerst decimeerde de invasie van de phylloxera, die al in de vorige eeuw was begonnen, de Franse wijngaarden en verspreidde zich daarna over heel Europa. Alleen het enten op Amerikaanse wijnstokwortels, die immuun waren voor de plaag, redde de traditionele Europese wijnbouw van de afgrond.

En primeur

Na de oorlog werden veel wijngaarden verwaarloosd. Toen, in de jaren 1970, werden veel historische kasteelfamilies gedwongen te verkopen om de economische crisis het hoofd te bieden.

Zo besloten wijnmakerijen in de jaren 1980 om hun deuren ook voor het grote publiek te openen.

Dit systeem financierde het château en stelde het in staat om te investeren in innovatie in de wijngaard en de kelder, waardoor Bordeaux tegenwoordig een van de technologisch en agronomisch meest geavanceerde wijngebieden ter wereld is.

En primeur